Šta je digitalno nasilje (cyberbullying)?

22 Feb 2021

Nasilje na internetu je svaki oblik nasilja koje nastaje upotrebom digitalnih tehnologija. Može se odvijati na društvenim mrežama, aplikacijama za razmenu poruka, gejming platformama i mobilnim telefonima (slanje poruka, videa ili fotografija). To je ponašanje koje se ponavlja i koje ima za cilj da uplaši, naljuti ili osramoti osobe koje su napadnute.

Ako su osobe koje vrše nasilje na internetu tvoji vršnjaci onda se to digitalno nasilje naziva cyberbullying. Najčešće je prisutno kod mladih između 10 i 19 godina, a donja granica u godinama se sve više spušta.

Da bi mogao da prepoznaš nasilje putem interneta, navešćemo neke od primera cyberbullyinga:

širenje neistina o nekoj osobi ili objavljivanje sramotnih fotografija nekoga na društvenim mrežama; slanje neprikladnih, uvredljivih komentara putem chata, kao i pretnji; lažno predstavljanje i slanje neprikladnih poruka drugima u tuđe ime; uznemiravanje telefonskim pozivima (ćutanje, lažno predstavljanje, vređanje); snimanje mobilnim telefonom, objavljivanje nečijih fotografija ili videa, bez odobrenja osobe koja se nalazi na fotografiji ili videu; otvaranje lažnih profila (preuzimanje tvog identiteta); otvaranje grupa mržnje, isključivanje osobe iz grupe.

Šta nije digitalno nasilje?

Digitalnim nasiljem se ne smatra slučajno, nenamerno nanošenje štete i povređivanje, kao ni prijateljska zadirkivanja i prepirke preko telefona ili interneta.

*Šta možeš uraditi ako doživiš digitalno nasilje?

Može da se desi da nisi ti taj/ta koja doživljava nasilje putem interneta, ali da si prisustvovao/la digitalnom nasilju koje je usmereno na neku drugu osobu, koju poznaješ. U tom slučaju, važno je da nešto preduzmeš da to prestane. Nemoj ostati “skrštenih ruku”. Podrži osobu koja trpi nasilje, saslušaj je i ohrabri da se nekome odraslom obrati. Važno je da se ne uključuješ u nasilje, ni onda kada te pritiskaju vršnjaci da im se u tome pridružiš.

Kome se obratiti, kome prijaviti nasilje?

Ako ne znaš kako da ispričaš nekoj odrasloj osobi ono što ti se dešava, uvek možeš razgovarati sa Dečijom linijom. Možeš nas pozvati na 116 111, a možeš nam pisati i putem chata.

Podeli:

Izađi