Kada se roditelji razvode

22 Feb 2021

Neki roditelji shvate da više ne žele da žive zajedno, pa odluče da se razvedu. Priča o razvodu unosi puno promena u porodicu, često se dešava da atmosfera u kući postane lošija, roditelji se često svađaju, viču jedno na drugo, optužuju jedni druge..

U tom periodu može da se desi da ti se javi osećaj krivice, da pomisliš da si ti kriv/a zbog toga što su tvoji roditelji doneli tu odluku, da ti možeš nešto da uradiš da to sprečiš. Važno nam je da znaš da ti nikako nisi kriv/a za njihovu odluku i ne možeš biti uzrok njihovog razvoda. Roditelji se razvode zato što se više ne slažu, ne komuniciraju na zdrav način, pa više ne žele da žive zajedno.

Kada razumeš da nisi kriv/a, da ne možeš da utičeš da se roditelji predomisle, sasvim je prirodno da budeš tužan/tužna zbog toga, da ne razumeš zašto su doneli tu odluku, da se brineš kako će tvoj život posle razvoda izgledati.

Ono što može učiniti da se osećaš bolje je razgovor sa roditeljima. Imaš prava da podeliš sa njima svoja osećanja i brige. Razgovor sa roditeljima može i njima pomoći da bolje razumeju šta njihov razvod za tebe znači.

Šta se dešava u toku razvoda?

Iako je posao roditelja da decu čuvaju od sukoba koji se dešava između njih, to često ne bude tako. Nije u redu ako:

razvod

Šta možeš uraditi u pomenutoj situaciji:

Važno je da te neko sluša i razume u ovoj izazovnoj situacija. Ako ti je teško, ne znaš kako da razgovaraš sa svojim roditeljima ili misliš da te neće razumeti, možeš nas pozvati na 116 111 ili nam se javi putem chata. Pokušaćemo zajedno da pronađemo rešenje koje će ti pomoći.

Podeli:

Izađi