Pubertet

22 Feb 2021

Pubertet podrazumeva fazu u  životu u kojoj se tvoje telo deteta menja u telo odrasle osobe

Pubertet podrazumeva promene na tvom telu, koje se događaju u različito vreme kod različitih osoba. Svi ljudi se razlikuju jedni od drugih, pa ima smisla što se i u pubertetu ne razvijaju svi istim tempom i na isti način. Ali ono u čemu smo svi isti jeste što svi prolazimo kroz pubertet.

Ove promene mogu da utiči na tebe tako da se osećaš srećno i odraslo, ali mogu i da izazovu mnoga neprijatna osećanja. Možeš da se osećaš ljuto, zbunjeno, uznemireno, frustrirano, a možeš biti i zabrinut/a zbog promena koje se dešavaju na tvom telu.

U ovom periodu dešavaju se promene na telu kao i promene u raspoloženju, primetićeš da:

Obično, pubertet kod devojčica počinje između 8. i 13. godine, a kod dečaka između 9. i 14. godine života. Pubertet traje od 3-5 godina. Kada je tvoje telo spremno da započne pubertet, hipofiza (žlezda u obliku graška koja se nalazi na dnu mozga) oslobađa posebne hormone. U zavisnosti od toga da li si devojčica ili dečak, ovi hormoni deluju na različite delove tela.

Važno je da znaš da nisi sam/a u ovom izazovnom periodu. Ako postoji odrasla osoba sa kojom se osećaš sigurno i prijatno da razgovaraš o promenama na telu koje ti se dešavaju, kao i nedoumicama, predlažemo ti da to uradiš. To može da ti pomogne da bolje razumeš šta ti se dešava i naučiš više o promenama koje možeš da očekuješ.

Uvek možeš da razgovaraš sa Dečijom linijom o bilo čemu što ti padne na pamet. Možeš da nas pozoveš na 116 111 ili da nam se javiš putem chat aplikacije.

Pubertet kod devojčica

Prvi znaci puberteta kod devojčica obično su pojava bubuljica, stidnih dlačica i slično.

Pojava bubuljica i mitisera je veoma česta na početku puberteta. Srećom, najčešće se bubuljice povlače po završetku puberteta. Ono što možeš da uradiš da pomogneš svom licu jeste da ne cediš bubuljice (možeš napraviti ožiljke na licu koji će ostati i posle puberteta), kao i da održavaš higijenu lica (raspitaj se u apoteci čime možeš da čistiš lice).

U pubertetu, dlake na rukama i nogama postaju vidljivije, a počinju i da rastu na mestima gde ih ranije nije bilo: oko genitalija (polnih organa), ispod pazuha, nausnice. Ukoliko se ne osećaš prijatno zbog dlaka, porazgovaraj sa ukućanima koji su najbolji načini da ih ukloniš. Važno je da ne pokušavaš sama to da radiš, a da se pre toga nisi sa nekim konsultovala (roditelj, kozmetičar).

Svakog meseca počinje da se javlja krvarenje iz materice. To krvarenje iz materice, koje se događa između 21 i 35 dana u mesecu, zove se menstruacija i ona traje nekoliko dana. Menstruacija je prirodna i zdrava pojava. Može da ti se desi da u toku menstruacije imaš bolove (grčeve) u stomaku. Često je dovoljno da sebi pomogneš tako što ćeš leći, popiti topli čaj ili staviti nešto toplo na stomak. Ukoliko su tvoje menstruacije preterano bolne, važno je da o tome porazgovaraš sa nekim.

Primetićeš i da tvoje telo menja oblik, dolazi do rasta i dobijanja na težini, dojke počinju da rastu. Možeš primetiti da veličina dojki ne bude potpuno srazmerna, ali to je sasvim prirodna pojava i ne bi trebalo da te to zabrinjava. Ove promene na telu su još jedan znak prelaska iz devojčice u mladu ženu.

Pubertet kod dečaka

Fizičke promene kod dečaka u pubertetu obično počinju povećanjem testisa i pojavom stidnih dlaka. Penis počinje da raste oko godinu dana nakon rasta testisa.

Znak da si ušao u pubertet je prva ejakulacije, odnosno izlučivanje sperme. Zbunjenost mogu da izazovu iznenadne erekcije, u situacijama kada i nisi seksualno uzbuđen (zbog straha, uzbuđenja ili promene temperature). Nemogućnost da kontrolišeš svoje telo može biti zastrašujuća i neprijatna, međutim ovo je prirodna pojava i vremenom će se situacija smiriti.

U pobertetu se dešava rast tela. Pre nego što se tvoja visina poveća, glava, ruke i stopala rastu. Ubrzanje rasta visine započinje oko 10,5 godina pa do 16. godine. Konačna visina dostigne se sa oko 18 godina. Poneki i posle toga rastu još nekoliko godina.

Počinju i da rastu dlake na bradi i pazuhu. Kod nekih dečaka dešava se i rast dojke u toku puberteta. Znaj da je to najčešće normalan, hormonalni fenomen koji prolazi za oko godinu i po dana.

Podeli:

Izađi