Bolesti zavisnosti

23 Feb 2021

Koliko često se dešava da imaš utisak da te roditelji ne razumeju? Osećaš da se radije poveravaš prijateljima, vršnjacima, braći i sestrama i da oni pokazuju više podrške, empatije ili ljubavi prema tebi. Svi smo to prošli u odrastanju. Taj period se zove adolescencija i karakterišu ga  promene u razmišljanju, osećanjima, shvatanju okoline, događaja, sveta oko nas. Nije retkost da se tada ugledamo na druge, želimo da budemo više kao naši vršnjaci, počev od načina oblačenja, ponašanja, razmišljanja. Želimo da bolje razumemo sami sebe.

Brojna su eksperimentisanja koja mladi ljudi preduzimaju u ovom periodu. Nažalost, nije retkost da eksperimentisanja budu rizična i ugrožavajuća po bezbednost, zdravlje ili čak život. Važno nam je da znaš da ako počneš da piješ, pušiš ili da se drogiraš u toku perioda adolescencije, postoji povećan rizik da stvoriš zavisnost. Ako počneš da piješ pre 15. godine, četiri puta je veća verovatnoća da postaneš zavisnik, nego ako ne piješ do svoje 21.godine. Konzumiranje alkohola ili upotreba droga u adolescentskom periodu daleko je opasnija nego kasnije. 

Osoba postaje zavisna ako pije alkohol, puši cigarete ili koristi droge i ima problem da se zaustavi. U poslednje vreme se sve više mladih osoba leči i od zavisnosti od interneta, mobilnog telefona, video-igrica, televizije. Sve zavisnosti su štetne.

Najveća zabluda adolescenata sa rizičnim ponašanjima jeste da takvim ponašanjem ne mogu da ugroze i povrede sebe. Takođe, mnogi razmišljaju da sa tim mogu da prestanu kad god požele i da je zabluda odraslih da oni to ne mogu da iskontrolišu.

*Rizici od konzumiranja alkohola:

Ako uzimaš droge, mnogo rizikuješ, isto kao i kada uzimaš alkohol.

Važno je da znaš da zavisnost ne nastaje odjednom, zavisnost se stvara postepeno, često neprimetno, i tada je izlazak ili vraćanje „normalnim“ tokovima života znatno otežan. Ponekad možda uzimaš nedozvoljene supstance iz radoznalosti, zbog opuštanja, radi „testiranja opasnosti“, zato što to i drugi rade, da bi dokazao drugima da i to možeš. Bez obzira što se to možda dešava samo vikendom, ili povremeno, iskustvo govori da se takvo ponašanje sve učestalije događa i tada može doći do razvijanja zavisnosti. Najveća zabluda svih mladih jeste da stvari drže pod kontrolom!

Postoje brojni načini da upoznaš sebe i svoje okruženje, kao i da naučiš da se nosiš sa promenama i teškoćama koje nosi adolescencija, a koji ne uključuju ulazak u rizična ponašanja. U redu je da se ponekad osećaš kao da te „niko ne razume“, da ne znaš gde pripadaš, da si drugačiji, da su drugi bolji ili posebniji. Važno je da prepoznaš ta osećanja i misli koje ih prate. Bitno je da na putu odrastanja ostaneš svoj, da pratiš svoje potrebe i želje i da razumeš da si baš takav kakav si, jer si poseban. Naravno, razgovor sa osobama od poverenja, roditeljima, nastavnicima, profesorima, bliskim osobama, stručnim licima ti mogu biti velika snaga. Takođe, ako želiš sa nama da podeliš svoja osećanja i misli to možeš uraditi putem chata ili pozivom na broj 116 111.

Podeli:

Izađi