Izazovi za mlade tokom pandemije

23 Feb 2021

Korona virus pogodio je tebe i tvoju porodicu na mnogo načina. Pored toga što ste se verovatno plašili da se ne zarazite i brinuli za svoju bezbednost, pandemija je uticala i na emotivni i socijalni život tebe i tvojih prijatelja.  

Znamo da si imao mnoge izazove u svom svakodnevnom životu tokom ovog perioda, od kada se pojavio virus COVID 19. Tvoja rutina se odjednom promenila, a pojavile su se i mnoge zabrane i ograničenja. Stručnjaci su propisali meru socijalne distance, a jedno vreme bilo je obavezno i da nekoliko dana ostaneš zatvoren/a u svojoj kući. Iako sigurno znaš da su sve ove mere propisane da bi te zaštitile, razumemo da ti je jako teško da ostaneš distanciran/a od ljudi koje voliš: prijatelja, dečka, devojke i članova porodice. Verujemo da ti je okupljanje sa vršnjacima jako važno, ali zato kontakt možeš sa njima održavati i putem telefona i društvenih mreža.

Roditelji bi trebalo da uvaže tvoju potrebu da vidiš prijatelje i da se družiš, ali je važno da i ti budeš odgovoran/na, prema sebi i prema drugima. Ukoliko nosiš masku i poštuješ distancu kada si sa društvom roditelji mogu imati poverenja u tebe. Otvoreno naglasi roditeljima da ti je važno da ostaneš povezan/a sa prijateljima, ali i da razumeš pravila ponašanja.

Zbog pojave virusa COVID 19 mnoge škole su prestale sa radom, a nastava se odvijala od kuće.  Pored toga što je praćenje nastave postalo drugačije, verovatno si morao/la da prekineš i sa hobijima koje voliš. Iako online nastava ima i svoje prednosti, možda osećaš zamor od preteranog korišćenja ovih tehnologija (nastao je novi izraz zoom fatigue), a možda ćeš se čak osećati i nelagodno kada se zaista vratiš u školsku klupu. Sve je to u redu, normalna je svaka emocija koju osećaš. Razgovaraj o tome sa prijateljima ili sa odraslim osobama u koje imaš poverenja.

Verujemo da ti je prilično teško da provodiš mnogo vremena u kući, u stalnom kontaktu sa roditeljima. Iako ih voliš i brineš za njihovo zdravlje,  verovatno želiš da imaš svoj prostor i privatnost. Roditelji mogu biti uznemireni, zbunjeni, trude se da postupe ispravno. Možda primećuješ da se odnose prema tebi previše zaštitnički ili da često ulazite u sukobe. Možda se i roditelji svađaju između sebe, imaju različita mišljenja kako treba da se ponašaš. Svi zajedno ste zabrinuti za baku i deku, a možda i za materijalnu egzistenciju svoje porodice. Možda osećaš bes, bespomoćnost ili strah. U celoj toj napetoj atmosferi najradije bi da pobegneš, izoluješ se i provedeš vreme sa vršnjacima. Pokušaj da pokažeš razumevanje za svoje roditelje, i oni su samo ljudi, trude se da te zaštite najbolje što mogu. Važno je da  roditeljima deliš svoje misli i osećanja biste izbegli nesporazume. Otvoreno zatraži od roditelja da ti daju malo privatnosti i vremena za sebe.

Moguće je da se osećaš usamljeno i izolovano, iako si u punoj kući. Kao da je život ostao na čekanju, nikoga ne zanimaju tvoji problemi i želje. Sve to sada roditeljima možda deluje manje bitno u odnosu na COVID 19. To što ti nedostaju prijatelji, što nećeš dugo videti svoju simpatiju ili što ne smeš da poljubiš devojku, njima ne izgleda od presudnog značaja. Ipak, to jesu tvoje emocije i to jeste važno. Pokušaj da ostaneš sa njima u kontaktu na druge načine. Znamo da su mnogi tvoji vršnjaci zbog pandemije propustili proslave rodjendana, mature, ekskurzije i da je za vas to jedna vrsta realnog gubitka. Tuga je sasvim normalna reakcija kada osetimo da smo nešto važno izgubili. Znamo da to zahteva dosta strpljenja, ali pokušaj da razmišljaš o lepim dešavanjima koja će se tek dogoditi kada prođe pandemija i koja sigurno nećeš propustiti.

Ukoliko osećaš veliki strah za svoj život ili za druge ljude, koji te parališe i ne dozvoljava ti da normalno funkcionišeš, možeš o tome popričati sa roditeljima. Možda imaš i neku drugu osobu od poverenja u svom okruženju. A ako nemaš, uvek je dobro da se obratiš nekom stručnom licu ili servisu namenjenom baš tebi i tvojim vršnjacima. Ovi servisi baš zbog vas i postoje, tako da nije sramota - već je baš hrabro da ih pozoveš ili da im pišeš. Ovo se posebno odnosi na situaciju ukoliko u porodici doživljavaš neku vrstu nasilja. Nemoj čekati da se situacija sa virusom stiša, reaguj odmah. Tvoja bezbednost i tvoja emotivna dobrobit je najvažnija.

Pozovi 116 111 ili nam piši putem chata, podeli sa nama svoja razmišljanja i brige.

Podeli:

Izađi