Samopovredjivanje i suicid

23 Feb 2021

Ako se ti ili neko koga poznaješ samopovređuje, ili razmišlja o samopovređivanju, znaj da imaš kome da se obratiš za pomoć i podršku

Samopovređivanje se dešava kada osoba nanosi fizičku bol samoj sebi.

Takva ponašanja mogu podrazumevati: izazivanje posekotina ili opekotina, pravljenje modrica udaranjem, čupanje i izvlačenje kose, griženje, ometanje zarastanja rana …

Osobe koje se samopovređuju su možda doživele:

Samopovređivanje se najčešće koristi kao način suočavanja sa neprijatnim iskustvima i osećanjima koja su povezana sa njima. Ponekada osobe koje se samopovređuju na taj način izražavaju ljutnju i bes, oslobađaju se od napetosti ili žele na taj način da kazne sebe. Međutim, samopovređivanje donosi samo trenutno oslobađanje napetosti i osećanje smirenosti. Ono je često praćeno jakim osećajem sramote i krivice, a bolne emocije se ponovo vraćaju.

Važno je da pronađeš alternativu samopovređivanju, da naučiš da se na drugačiji način nosiš sa neprijatnim osećanjima i bolom koji osećaš iznutra. U tome ti može pomoći razgovor sa odraslom osobom u koju imaš poverenja, kao i sa stručnom osobom. 

Kada pomisliš da se povrediš, probaj da tu aktivnost zameniš nekom drugom. Svaka osoba je drugačija, pa joj ne pomažu iste stvari, ali možemo ti dati neke ideje. Ovo su samo predlozi, razmisli da sam/sama napraviš listu stvari za koje misliš da ti mogu pomoći. Najbolje je da o tome razmisliš onda kada se dobro osećaš, kada ne razmišljaš o samopovređivanju. Aktivnosti se razlikuju i u odnosu na to koja neprijatna osećanja ti se jave kada pomislis na samopovređivanje. 

Ako se osećaš ljuto, možeš da probaš da:

Ako si uplašen/a ili tužan/na:

Ako imaš osećaj praznine, želiš da osetiš bilo šta:

Ako se ti samopovređuješ ili razmišljaš o samopovređivanju znaj da nisi sam/a, da ne moraš kroz to sam/a da prolaziš. Postoji pomoć i postoje ljudi kojima je stalo do tebe. Važno je da se poveriš odrasloj osobi u koju imaš poverenja. Dečija linija je tu da te sasluša i pruži ti podršku. Pozovi nas na 116 111 ili nam piši putem chata.

Ako razmišljaš o samoubistvu, ne bi trebalo da se sam/a sa tim osećanjem boriš. Potraži pomoć!

Ljudima koji se osećaju suicidalno se čini kao da ne postoji drugi izlaz. Suicidalne misli i jaka osećanja koja ih prate su stvarna i ne treba ih potceniti.

Važno je da znaš:

Ukoliko ne možeš da razgovaraš sa porodicom ili prijateljima, možeš se obratiti nama. Tu smo da te saslušamo, pružimo podršku i uputimo na druge servise i usluge koje ti mogu pomoći.  Pozovi nas na 116 111 ili nam piši putem chata.

Podeli:

Izađi