Seksualno zlostavljanje

23 Feb 2021

Seksualno zlostavljanje se dešava kada odrasla osoba prisiljava dete na seksualne aktivnosti. Mnoga neprikladna ponašanja odrasle osobe možemo nazvati seksualnim zlostavljanjem. Važno je da znaš koja su to ponašanja, kako bi mogao/la da prepoznaš ako se tebi to dešava.

Odrasla osoba može:

*Intimni delovi tela su oni delovi koje pokriva dvodelni kupaći kostim.

Treba da napomenemo da nije svako dodirivanje intimnih delova tela i zlostavljanje. Kada ti lekar na pregledu kaže da skineš odeću koja prekriva intimne delove tela, da bi te pregledao, to je u redu. U redu je i kada roditelji proveravaju da li si se povredio/la, ili ako imaš neke tegobe na intimnim delovima tela i poveriš se roditeljima o tome.

Bilo koja odrasla osoba može da vrši ponašanja koja smo nabrojali. To može da bude osoba koju ne poznaješ, ali je često to osoba koju poznaješ, koja ti je bliska. Ako se odrasla osoba koju poznaješ ponaša na neki od opisanih načina, to može da čini da se osećaš krivim, možeš da pomisliš da ćeš izneveriti tu osobu ukoliko nekome ispričaš za to što ti se dešava (ta osoba može da ti kaže da to nikome ne govoriš, da je to vaša tajna). Nagovaranje odrasle osobe da to čuvaš kao tajnu samo znači da ta osoba zna da radi nešto što ne bi smela. 

Važno je da znaš da ti ni u kom slučaju nisi kriv/va za seksualno zlostavljanje, i da to ne bi smelo da ti se dešava. Čak i kada ti odrasla osoba govori da nikome to ne ispričaš, vrlo je važno da to kažeš odrasloj osobi u koju imaš poverenja. Ako odrasla osoba kojoj kažeš ti u to ne veruje, ispričaj nekoj drugoj osobi.

Ako osećaš da ne možeš ni sa kim da razgovaraš o zlostavljanju uvek nas možeš pozvati na 116 111  ili ako ti je tako lakše, možeš nam pisati putem chata.

Podeli:

Izađi