MLAĐI BRAT, MLAĐA SESTRA

24 Mar 2021

„Svaki zdrav odnos može da bude poboljšan uz ljubav, komunikaciju, podršku i pozitivnost“

Koliko su važni odnosi između braće i sestara? Braća i sestre svakodnevno razmenjuju osećanja i misli, kroz odnos sa braćom i sestrama se vežbaju veštine kao što su pravljenje  kompromisa, saradljivost, upoznavanje pravila u društvu i vršnjačkoj grupi, učešće u timskom radu i ostalo.

Krenimo od momenta kada isčekujemo brata ili sestru u maminom stomaku. Radost, sreća, nestrpljenje, isčekivanje trenutka kada će doći na svet. A onda to malo biće dođe na svet i sve  oči u porodici su uperene na njega, a ne samo na vas. Odjednom porastete, a ne znate ni kad ni zašto. Odjednom ste stariji, odgovorniji. Vi ste ti od kojih se očekuje da vodite računa o mlađima, a sami ste još deca. Osećate se pomalo zbunjeno. Želite da ih zagrlite i izljubite, a to vam i nije uvek dozvoljeno jer je beba još mala za ovo ili ono, to radite samo uz  strogu kontrolu odraslih. Zabrane i naređenja od roditelja naglo rastu, a u vama raste osećanje ljutnje i nepravde i pojavljuje se i prvi otpor. Nekada ta ljutnja često zna da bude usmerena u pogrešnom pravcu, prema mlađem bratu ili sestri.  U tom trenutku ne možete da pretpostavite da i on/ona jedva čeka da se igra sa vama, da čim malo odrastu vi ste ti koji ste u njegovim/njenim očima superjunak ili superjunakinja u njihovom univerzumu i da od prvog momenta želi da vam se približi, nekad čak i da vas dostigne. Uči najviše od vas kako bi trebalo i kako ne bi trebalo da se ponaša u određenoj situaciji, pa obično kažemo da su  mlađa deca socijalno inteligentnija. A da li bi bili da su bili prvi? 😊 

Rivalstvo medju braćom i sestrama je priznat fenomen koji postoji u ovim odnosima. Boriti se za ljubav roditelja nije mala stvar, posebno iz ugla jednog deteta.

Dešava se da braća i sestre loše komuniciraju u toku detinjstva zbog potrebe jednog da dominira. Može biti problem ako su roditelji popustljiviji prema bratu/sestri, ili prosto imaš manje vremena da provodiš sam sa svojim roditeljima.

Ali imati brata ili sestru ima i prednosti. Možete postati saveznici u cilju koji postavite u odnosu na svoje roditelje. Dva glasa su jači od jednog! U situacijama kada se osećaš usamljeno i povređeno brat/sestra ti mogu biti prve osobe kojima se možeš obratiti za pomoć, dobiti savet i razumevanje.

Odnos između braće i sestara je neraskidiv baš kao i što je odnos dece sa roditeljima, a ako se dovoljno ceni i neguje postaje naša snaga i naša dragocenost.

Važno je da  znaš da je prirodno da se ponekad i posvađaš sa svojom sestrom ili bratom, kada do svađe dođe bitno je da podeliš svoja osećanja ali i da saslušaš šta druga strana ima da kaže. 

Bitno je da se razmene iskrena osećanja, da se ona uvaže i da se zajedničkim trudom postigne dogovor kako bi se problem prevazišao što bezbolnije. Možeš npr. reći „Osećam se frustrirano kada me požuruješ da završim igricu samo zato što tebi dolazi društvo“. Ili  „Ljuta sam jer si uzela moje stvari bez pitanja.“.

Ako te zanima nešto više o tome kako da se nosiš sa problemima koji mogu da se jave u odnosu sa braćom i/ili sestrama, možeš se nama javiti na 116 111 ili nam pisati putem chata.

Podeli:

Izađi