Šta možeš da učiniš kada je vršnjak nasilan prema tebi

25 Mar 2021

U zavisnosti od toga koliko je teško nasilje koje ti se dešava, ako se osećaš bezbedno, prvo možeš da probaš sam/a da uradiš neke stvari. Npr:

  1. Reci vršnjaku da ti se ne dopada takvo ponašanje prema tebi. U nekim situacijama je dovoljno reći npr: Želim da prestaneš to da radiš! 
  2. Kad god možeš, izbegavaj susret i komunikaciju sa  vršnjakom koji te povređuje. 
  3. Reci sebi: ,,U redu je osećati ljutnju. Nije u redu povrediti nekoga. Čak i ako je ta osoba prva povredila mene.“
  4. Ako te vršnjak zadirkuje, vređa, pokušaj da ga ignorišeš. Nemoj da reaguješ na uvrede i provokacije. To bi moglo da zaustavi njegovo ponašanje. 
  5. Ponašaj se prema drugoj osobi ljubazno i s poštovanjem. Neće biti lako, ali pokušaj. Ovo može tu osobu veoma iznenaditi i moglo bi da prekine nasilje.
  6. Skloni se kada ti vršnjak koji je nasilan prilazi. Pokušaj da zamisliš kao da prolaziš pored stranca.
  7. Neko ko povređuje druge na neki način (zadirkuje, vređa, isključuje iz grupe), često ne zna kako takvo ponašanje utiče na drugu osobu. Zato, ako tako proceniš, možeš toj osobi reći kako se osećaš. Primer: ,,Povređuje me kada to radiš, želim da prestaneš”.
  8. Razgovaraj sa prijateljem u kog imaš poverenja. Ispričaj mu šta ti se dešava.

Ako se nakon korišćenja ovih predloga nasilje i dalje dešava,  možda je vreme da potražiš pomoć. Postoje ljudi kojima je stalo do tebe i koji ti mogu pomoći. 

Ako te vršnjak fizički maltretira važno je da to odmah kažeš odraslima u koje imaš poverenja. Ako iz nekih razloga to ne možeš da kažeš roditeljima, obrati se nekom nastavniku ili školskom psihologu.

Nisi sam/sama. Možeš nas pozvati na 116111 ili nam pisati putem chata.

Podeli:

Izađi