Kako prepoznati depresiju

25 Mar 2021

Postoji mnogo načina da sebi pomogneš da se bolje osećaš. S obzirom da se svi mi razlikujemo jedni od drugih po mnogo čemu, prirodno je onda i da nam ne pomažu iste stvari. Za početak, važno nam je da znaš da stvari mogu biti bolje. Ponavljaj to sebi. 

Ako želiš sa nama da porazgovaraš o svojim osećanjima, kao i načinima da sebi pomogneš da prevazićeš ovaj problem, možeš nas pozvati na 116111. Ako ti je teško o ovome da razgovaraš putem telefona, možeš nam se obratiti i putem chata koji je dostupan svakoga dana od 18 do 22h.Normalno je da se deca s vremena na vreme osećaju tužno, rastrojeno ili da budu neraspoložena. Ali kada neprijatna osećanja i misli dugo traju, kada ona ometaju tvoju sposobnost da normalno funkcionišeš, to može biti depresija. 

Depresija je vrsta poremećaja raspoloženja. Glavni znak depresije jeste kada primetiš da si tužan/na, obeshrabren/na ili razdražljiv/a nedeljama, mesecima, ili čak i duže. 

U adolescenciji je depresija češća nego u detinjstvu. Depresija u tinejdžerskom dobu je ozbiljan zdravstveni problem koji utiče na svaki aspekt života. 

Različiti emocije, misli i ponašanja prate depresiju. Pored osećaja tuge, postoje i mnogobrojni drugi znakovi koji mogu ukazivati na depresiju:

Ako osećaš neki od navedenih znakova depresije, jako je važno da razgovaraš sa nekom odraslom osobom u koju imaš poverenja. Uvek postoji nešto što možeš da uradiš da se bolje osećaš i neko ko ti može pružiti podršku i pomoći ti da potražiš adekvatnu pomoć.

Podeli:

Izađi