Reakcije dece na razvod roditelja

09 Aug 2021

Postoje velike razlike u prilagođavanju dece na razvod. Većina dece s vremenom uz podršku i brigu roditelja uspešno savladava ovu promenu, ali deo dece doživljava emocionalne teškoće, pa i posledice razvoda roditelja prate i kasnije u odraslom dobu. Svaka porodična situacija je jedinstvena, kao i svako dete, pa je teško predvideti što će se tačno dogoditi. Razvod nije uzrok pojave emocionalnih teškoća kod dece već su to narušeni odnosi između roditelja.

Šta može da pomogne da proces razvoda prođe bezbolnije?

Krivicu za razvod deca često pripisuju sebi, ali treba da znaš da to nikako nije tvoja krivica i odgovornost.

Reakcije dece razlikuju se i s obzirom na njihov uzrast.

Deca do 6 godina starosti mogu biti uznemirenija, sklona promenama u dnevnim rutinama i ritmu spavanja. Deca predškolskog uzrasta mogu se teže odvajati od roditelja, pokazivati neka regresivna ponašanja (sisanje palca, tepanje, mokrenje u krevet i sl.), zbunjenost ili uznemirenost. Deca školskog uzrasta također mogu pokazivati separacione syndrome, ljutnju i tugu zbog odsutnosti roditelja. Ponekad mogu biti i agresivni prema onome koga krive za razvod ili se identifikovati s jednim od roditelja. Krivicu za razvod često pripisuju sebi. Adolescenti takođe mogu imati teškoće s prihvatanjem promjena koje razvod donosi. Na razvod mogu reagovati impulsivno, povući se od vršnjaka ili pokazivati smanjeni interes za nekad zanimljive aktivnosti, a ponekad mogu pokazivati i znakove agresije ili depresije. Neki često preuzimaju i odgovornosti odraslih.

Tri saveta koje treba upamtiti - bez obzira na uzrast, deci je potrebno:

Što ako dete odbija kontakt s jednim roditeljem?

Deca ponekad mogu odbijati kontakt s jednim od roditelja, pogotovo ako roditelj ima novog partnera. U tim situacijama potrebno je:

Autor: Hrabri telefon

Podeli:

Izađi