Šta kada roditelji previše očekuju od tebe?

03 Dec 2021

Pronalaženje ravnoteže između onoga što tvoji roditelji ili staratelji očekuju od tebe i tvojih želja vrlo često izgleda kao prava bitka. Roditelji imaju svoje želje u vezi sa tvojom budućnošću ili čak dnevnim obavezama, ali se one ponekad ne slažu sa onim što ti želiš ili sa tvojim odlukama. Važno je da znaš da si dovoljno dobar/dobra baš takav/takva kakav/kakva jesi. Odluke koje donosiš su važne, ali ti si mnogo više od tih odluka.

Ako misliš da je granica koju tvoji roditelji postavljaju previsoka, pokušaj da razgovaraš s njima o tome kako se osećaš. Objasni im kako na tebe utiče to što previše zahtevaju od tebe. Otvoren razgovor na temu očekivanja – tvojih i roditeljskih zaista može dosta toga da promeni. Možeš da počneš sa nečim poput: „Razumem zašto želite da budem odličan đak, ali mislim da je i sport podjednako važan,” ili “Razumem zašto želite da se bavim sportom, ali mene to ne intersuje i radije bih svirao/la neki instrument”.

Možda su u pitanju školske obaveze i potrebna ti je dodatna pomoć u učenju kako bi ispunio/la njihova očekivanja u pogledu tvog školskog uspeha. Ili su u pitanju njihova očekivanja u vezi sa nekom vanškolskom aktivnošću – sport, muzička škola ili nešto treće. Pronađi trenutak kada su tvoji roditelji/staratelji zaista slobodni i raspoloženi za takvu vrstu razgovora i objasni im da brineš da ne možeš da ispuniš njihova očekivanja.

Posebno opterećenje mogu da predstavljaju uspešni roditelji koji od tebe očekuju da budeš podjednako uspešan/na kao oni, ako ne i uspešniji/a. Takvi roditelji često pišu “scenario” svojoj deci kojim je određen detetov budući život, uključujući izbor škole ili profesije. Od deteta se očekuje da se pridržava takvog plana ako želi da izbegne konflikt, razočaranje ili stres.

Deca uspešnih u većini slučajeva moraju da se nose i sa očekivanjima okoline. Biti „nečiji” sin ili kćerka može da predstavlja veliko opterećenje jer se od deteta očekuje da sledi primer svojih uspešnih roditelja. Ukoliko nije tako, dete se smatra manje sposobnim, što može negativno da utiče na samopouzdanje I svakako nije nešto što bi roditelji trebalo da žele za svoje dete.

Naravno, važno je i da ti budeš spreman/na da saslušaš roditelje i pokušaš da shvatiš zašto od tebe nešto očekuju. U najvećem broju slučajeva, oni za tebe žele najbolje, ali možda i njima treba pomoć da shvate tvoje mogućnosti i potrebe i prihvate tvoj način rada. Oni žele da uspeš i da budeš srećan/na. Možda samo drugačije vide na koji način to možeš da postigneš.

Naravno, bitno je da budeš realan/na u vezi sa tim, jer ukoliko po ceo dan igraš igrice i ne postižeš dobar uspeh u školi, moraš da razmisliš o tome čija su očekivanja realnija: tvoja - da ne učiš, da se zabavljaš i da te roditelji ostave na miru ili njihova - da je u redu da se zabavljaš, ali i da ispunjavaš svoje obaveze. Čak i ako se složite da se ne slažete, i to je bolje nego da uopšte ne razgovarate.

Takođe je važno da znaš da je tvoj uspeh samo tvoj i da treba da budeš odgovorna, uspešna i srećna osoba zato što je tebi to potrebno, a ne tvojim roditeljima ili bilo kome drugom. Budi siguran/na i da tvoja sopstvena očekivanja od tebe nisu previsoka. Sjajno je da imaš ciljeve, ali ako vršiš veliki pritisak na sebe, to može da predstavlja prilično opterećenje. Nema potrebe da budeš previše strog/a prema sebi, a kakvu god odluku da doneseš, roditelji treba da budu uz tebe i da ti pomognu.

Čak i ako pratiš sve navedene savete, tvoji roditelji/staratelji i dalje mogu da budu nezadovoljni i razočarani nekim tvojim izborima. Ako je tako, verovatno postoje neka interesovanja u tvom životu koja mogu da podrže. Ukoliko se odričeš sopstvenih odluka, želja i interesovanja samo da bi ispunio/la očekivanja roditelja, znači da pokušavaš da budeš ono što nisi, što može da dovede do nezadovoljstva i besa, a ta osećanja pratiće te kroz čitav život.

Zdravi porodični odnosi i otvoren razgovor ti upravo dozvoljavaju da budeš svoj/a. Ukoliko nije tako, potrebno je da o tome porazgovaraš sa svojim roditeljima i da zajedno postavite granice. Ako te ovo zaista muči, porazgovaraj sa drugom odraslom osobom ili prijateljem od poverenja i saznaj njihovo mišljenje o tome. U svakom slučaju, sigurni CHAT ti je dostupan za razgovor na ovu i druge teme svakog dana od 18-22h.

Podeli:

Izađi