Praznična depresija

03 Dec 2021

Nova godina, Božić i drugi zimski praznici su najčešće ispunjeni uzbuđenjem, druženjem sa porodicom, ljubavlju i dobro provedenim vremenom, ali za neke mogu značiti i potpuno suprotno od svega toga. Nije neuobičajeno da se mentalno zdravlje mladih tokom praznika pogoršava. Praznici lako mogu da postanu izvor stresa i anksioznosti, što ih za neke mlade ljude čini depresivnim dobom godine. Uzroci su razni – očekivanja (od sebe i drugih) koja dolaze sa praznicima, porodični sukobi ili društveni događaji. Za mlade osobe može biti izuzetno teško da se nose sa takvim izazovima što može predstavljati dodatno opterećenje za njihovo mentalno zdravlje.

Ukoliko ti ovo zvuči poznato, može ti se učiniti da je nemoguće uživati u praznicima kada se boriš sa problemima mentalnog zdravlja. Tačno je, praznici su često praćeni stresom, ali ako znaš kako da se nosiš sa tim stresom, stvari mogu biti mnogo lakše. Naravno da je u tvojim godinama sasvim očekivano baviti se žurkama, poklonima i kupovinom, ali prioritet nad tim stvarima treba dati mentalnom zdravlju. Ukoliko to što ćeš preskočiti nekoliko žurki ili izlazaka sa prijateljima znači da ćeš se bolje osećati, bilo da se boriš sa depresijom ili, npr., socijalnom anksioznošću, onda je zaista vredno toga.

Praznici, a posebno novogodišnji, uglavnom se vezuju za odmor, provod ili priliku da se vidiš sa prijateljima ili članovima porodice koje dugo nisi video/la. Za mnoge je ovaj period vreme “punjenja baterija”, kada se prikuplja energija za početak nove godine i novih obaveza. Praznici su i vreme kada svodimo račune i rezimiramo sve što smo u prethodnih godinu dana postigli (ili nismo). Da li su za tebe praznici vreme uživanja ili dugi sati očaja, razočaranja, tuge i izneverenih očekivanja? Da li su proslave, okupljanja i sve ostalo što ide uz praznike izvor stresa i okidač za depresivna osećanja ili vreme ispunjeno radošću, zadovoljstvom, i opuštanjem?

Međuljudski odnosi, finansije, ali I društveni događaji, predstavljaju najčešće okidače praznične depresije. Ukoliko su tvoji odnosi sa porodicom, partnerom/partnerkom ili prijateljima stresni, konfliktni ili napeti, obično se dodatno pogoršavaju za vreme praznika. Tokom praznika više vremena provodite zajedno, a nerazumevanje i sukobi mogu se pojačati kada su svi upućeni jedni na druge, svako sa svojim potrebama, interesovanjima i očekivanjima.

Sa druge strane, finansijska situacija može da bude uzrok napetosti ili nezadovoljstva, posebno ako postoji nesklad između budžeta za poklone, provod ili putovanja i tvojih želja. Treba da znaš da za mnoge ljude finansijski škripac u kome se nađu tokom praznika predstavlja okidač za pojavu simptoma depresije poput tuge, bespomoćnosti i beznadežnosti.

Za mnoge mlade osobe, dodatno opterećenje može predstavljati činjenica da nigde nisu pozvani za doček Nove godine ili da će praznike provesti u kući. Neraspoloženje, usamljenost, tuga, razdražljivost, bespomoćnost su osećanja sa kojima veliki broj tvojih vršnjaka provodi praznike, a ovaj začarani krug dalje vodi u povlačenje i izolaciju. Zbog toga je veoma važno da možeš da prepoznaš šta je to u vezi sa praznicima što čini da se osećaš loše, načine na koje možeš sebi da pomogneš, kao i da potražiš adekvatnu pomoć ukoliko ne možeš sam/a sa tim da se boriš.

Ako kod sebe prepoznaješ ove simptome praznične depresije, postoje određene stvari koje možeš da uradiš:

U svakom trenutku treba da znaš da je tvoje mentalno zdravlje važnije od bilo kakvog prazničnog provoda. Ukoliko ti je potrebna dodatna pomoć ili podrška, najbolje je da porazgovaraš sa članovima porodice ili bliskim prijateljima, a možeš i da potražiš pomoć stručnjaka kako bi se bolje nosio/la sa neprijatnim osećanjima u ovom periodu.

Za razgovor o ovom i drugim problemima sa kojima ne možeš sam/a da se nosiš, sigurni CHAT je tu svakog dana od 18-22h.

Podeli:

Izađi