Emocionalno zlostavljanje

06 Jan 2022

Zlostavljanjem se u najširem smislu smatra povreda ili izazivanje emocionalnog stresa kod druge osobe. Svako može biti žrtva zlostavljanja i ono se može dogoditi u bilo kojoj vrsti veze, poput prijateljstva, ljubavne veze ili među članovima porodice. Iako se zlostavljanje javlja u različitim oblicima, najčešći su fizičko, seksualno i emocionalno zlostavljanje.

Emocionalno zlostavljanje podrazumeva ponižavanje, vređanje i zastraživanje sa ciljem kontrole i manipulacije. Žrtve emocionalnog zlostavljanja su često u tolikoj meri izmanipulisane da njihovo shvatanje realnosti postane potpuno iskrivljeno i da počne sebe da krivi za to što joj/mu se događa.

Emocionalno zlostavljanje se dešava i kada bes i ljutnja odu predaleko, kada odrasle osobe (najčešće roditelji ili startelji) konstantno kritikuju, prete ili nipodaštavaju svoju decu. Negativno utiče na samopouzdanje tinjedžera, a oni se vrlo često osećaju veoma veoma loše u vezi sa sobom. Emocionalno zlostavljanje može povrediti i rouzrokovati štetu baš kao što to čine fizičko i seksualno zlostavljanje iako ožiljci često nisu vidljivi na prvi pogled. Jedan od novijih oblika emocionalnog zlostavljanja je zlostavljanje na internetu, najčešće putem slanja onlajn poruka sa ciljem ucene ili zastrašivanja.

Kako prepoznati emocionalno zlostavljanje?

Maltretiranje nekoga kroz zastrašivanje, pretnje ili zadirkivanje može biti jednako ozbiljno kao i nanošenje fizičkih povreda. Često se dešava da su osobe koje zlostavljaju druge i same bile zlostavljane.

Važno je da znaš da je emocionalno zlostavljanje teško prepoznati, posebno za nekoga ko živi sa tim dugi niz godina ili je zlostavljan od strane nekoga koga poznaje ili kome veruje. Ukoliko imaš ovakvo iskustvo, nije nemoguće da misliš da si ti kriv/a za takav odnos, da sa tobom nešto nije u redu ili ne ispunjavaš nečija očekivanja.

Osobe koje zlostavljaju druge uglavnom konstantno kritikuju, ponižavaju ili posramljuju druge. Ukoliko imaš takve osobe u svojoj neposrednoj okolini, može se desiti da si izložen/a vikanju, pogrdnim imenima ili da te optužuju za stvari koje nisi uradio/la. Ukoliko je u pitanju partnerska veza, mogu da se ponašaju posesivno i ljubomorno, da neprestano prate kuda se krećeš ili da ti proveravaju telefon ili da te izoluju od prijatelja i/ili porodice kako ne bi mogao/la da primetiš razliku između realnosti u kojoj živiš I onoga kako bi tvoja svakodnevnica zaista trebalo da izgleda.

Odrastanje u porodici u kojoj postoji nasilje ili zlostavljanje može te navesti da pomisliš da je to pravi ili jedini način na koji porodice funkcionišu. Ukoliko si bio izložen/a nasilju u porodici, mogao/la bi da pomisliš da su konstantne kritike, omalovažavanje, ponižavanje i emocionalne ucene normalan način da se ophodiš prema nekome kada si ljut/a.

Roditelji koji se na uvredljiv način ophode jedno prema drugom mogu te navesti da pomisliš da su takvi odnosi u redu. Ali zlostavljanje nije zdrav model odnosa među ljudima. Ako nisi siguran/na da si zlostavljan/a ili ako sumnjaš da neko u tvojoj okolini trpi zlostavljanje treba da se obratiš za pomoć odrasloj osobi ili prijatelju od poverenja.

Koje su posledice zlostavljanja?

Ljutnja, bes i vikanje se mogu desiti u mnogim odnosima između roditelja i tinejdžera, pa i među prijateljima. Ali ako kazne, svađe ili vikanje odu predaleko ili traju predugo, to može dovesti do stresa i drugih ozbiljnih problema.

Zlostavljanje može da utiče na tvoje samopoštovanje, raspoloženje, fokus, kvalitet sna ili interesovanje za aktivnosti u kojima si nekada uživao/la. Efekti zlostavljanja mogu uticati na svaki aspekt tvog života i često traju nakon što zlostavljanje prestane. Uticaj zlostavljanja može biti različit za svakoga jer reakcija osobe na zlostavljanje zavisi od mnogih stvari, kao što su godine u trenutku zlostavljanja ili koliko podrške imaš.

Možda osećaš zbunjenost, strah, teško ti je da se koncentrišeš, nemaš dovoljno samopouzdanja, muče te noćne more ili ubrzan rad srca. U dugoročnom smislu, emocionalno zlostavljanje može da dovede do anksioznosti, hroničnih bolova, nesanice i povlačenja. Zato je važno da dobiješ pomoć što je pre moguće.

Ljudi koji su bili zlostavljani često se osećaju uplašeno ili zbunjeno u vezi sa onim što im se događa. Ukoliko imaš iskustvo zlostavljanja, verovatno se i tebi dešava da se osećaš krivim/om, posramljenim/om, i da kriviš sebe. Ali zlostavljanje nikada nije tvoja krivica, bez obzira koliko osoba od koje trpiš zlostavljanje pokušava tebe da okrivi.

Prekid odnosa (porodičnog, prijateljskog, poslovnog ili emotivnog) u kome postoji zlostavljanje nije jednostavno, ali je moguće. Bitno je osvestiš da si emocionalno zlostavljan/a i da zlostavljač verovatno nikada neće promeniti svoje ponašanje. Prvi korak je traženje pomoći kako tvoje okoline, tako i stručne, ukoliko je to potrebno.

U svakom momentu, možeš da nam se obratiš za razgovor na ovu veoma osetljivu temu putem sigurnog CHAT-a svakog dana od 18-22h.

Podeli:

Izađi