Neuzvraćena ljubav

02 Feb 2022

Neuzvraćena ljubav je iskustvo poznato gotovo svakoj osobi koje može biti veoma bolno. Kako se nositi sa neuzvraćenom ljubavi? Bez obzira da li je u pitanju tinejdžer ili odrasla osoba, neuzvraćena ljubav može da bude uzrok osećanja nesigurnosti, usamljenosti i patnje i u velikoj meri utiče na sve aspekte života. Da li si i ti imao/imala ovakvo iskustvo ? Da li si priželjkivao/la ljubav osobe koja nije mogla na nju da odgovori?

Tvoji vršnjaci koji su prošli kroz to iskustvo rekli bi ti da može biti izuzetno bolno želeti neku osobu kraj sebe, a znati da ta osoba ne oseća isto prema tebi. Rekli bi ti i da se ta patnja može preboleti, ali i da se iz takvog iskustva može mnogo naučiti o sebi i načinima da se na zdrav način nosiš sa odbacivanjem. To je put na kome možeš da otkriješ lične strahove i mogućnosti, ali i stvari koje te čine srećnim I zadovoljnim.

Zašto je neuzvraćena ljubav bolna?

Pronaći osobu sa kojom možeš da deliš dobro i loše, koja te razume i prihvata je scenario koji svako priželjkuje. Ali, ljubav ne deluje uvek u oba smera. Neuzvraćenost najčešće nije toliko bolna ako si odbačen/a od strane različitih (uglavnom vršnjačkih) grupa. To svakodnevno, sitno odbacivanje i uglavnom se ne doživljavaju kao bolno emotivno iskustvo. Sa druge strane, neuzvraćena ljubav određene osobe može da izazove dugoročnu fizičku i mentalnu patnju ukoliko je izvesno da od te osobe ne možete da očekujete da uzvrati istim emocijama.

Neuzvraćena ljubav može da te ometa u svakodnevnom životu jer te gotovo sve u tvom okruženju podseća na patnju sa kojom se nosiš. Romantični filmovi, teška životna iskustva, omiljene pesme – sve ovo može da poremeti tvoje svakodnevno funkcionisanje i učini da se osećaš bezvoljno i odbačeno. Stres prouzrokovan neuzvraćenim emocijama može da dovede i do depresije, srčanih smetnji, povišenog pritiska ili problema sa varenjem.

Šta je jednostrana ljubav?

Ukoliko postoji osoba u koju si zaljubljen/a, verovatno želiš da provodiš svaki slobodan trenutak sa njom. Može se desiti i da tu osobu vidiš u boljem svetlu nego što ona jeste, a što je čini još privlačnijom i važnijom u tvom životu. Za ovu igru su, ipak, potrebne dve osobe. Osoba za koju te vezuju snažne emocije može biti tvoj najbolji prijatelj/prijateljica u koga/koju si zaljubljen/a, ili neko sa kim možeš dugo da razgovaraš i kome možeš sve da poveriš. Ili je to osoba sa kojom si bio/bila u vezi, a koja je počela da se udaljava od tebe.

Nemogućnost da tvoje emocije budu uzvraćene, odnosno jednostrana priroda takve veze često je i posledica činjenice da tu osobu ne vidiš celovito, već, najčešće, samo njenu lepšu stranu. Zato ti ona može izgledati kao najdivnija osoba na svetu, ali takva nemoguća ljubav može dovesti i do oprečnih osećanja – od ljubavi do mržnje. Važno je da znaš da je celovito sagledavanje te osobe i tvog odnosa sa njom neophodno kako bi se uspešno nosio/la sa teškim emocijama.

Mnogi tvoji vršnjaci se « hvataju za slamku » - traže izgovore i zavaravaju sebe kako je odbijanje te osobe neka vrste igre. Međutim, samoobmanjivanje i nerealna slika koju stvaraš o odnosu sa tom osobom su mehanizam odbrane koji stvaraš kako bi podneo/la neuzvraćenu ljubav. Lažna nada da će tvoje emocije biti uzvraćne samo produžava patnju.

Možda ti se desilo da što je ta osoba hladnija prema tebi, ti više želiš da je osvojiš. Činjenica da je zauzeta ili samo ne oseća isto prema tebi može učiniti da samo još više želiš tu osobu. Ideja da te osoba u koju si zaljubljen/a odbija može da bude i težak udarac na tvoju sujetu.

Svi mi želimo da budemo posebni nekome i da ostvarimo ljubavni odnos sa osobom koja nam se dopada. Ali kada to nije moguće, od osećanja odbačenosti i nesigurnosti branimo se sujetom. Na žalost, vršenje pritiska na osobu koja ti ne uzvraća ljubav može da izazove suprotan efekat, odnosno da tu osobu još više udalji od tebe, a to svakako nije način da se preboli neuzvraćena ljubav.

Kako preboleti neuzvraćenu ljubav?

Realnim sagledavanjem svog odnosa sa drugom osobom i same osobe koja ti ne uzvraća ljubav možeš da izbegneš samoobmanjivanje, nezadovoljstvo i sujetu i razviješ zdrave mehanizme da to preboliš. Za to je, naravno, potrebno vreme (stručnjaci kažu između šest i osam nedelja). Neophodno je da realno sagledaš sve aspekte svog emotivnog neuspeha i dozvoliš da se sve prijatne i neprijatne emocije smire kako bi uspešno razvezao/la to klupko zamršenih emocija.

Raskidi, odbijanje, nemogućnost ostvarivanja ljubavne veze predstavljaju značajan izvor stresa i patnje za koje je potrebno vreme kako bi ponovo mogao/la da vladaš sopstvenim emocijama i realno sagledaš čitavu situaciju. Neuzvraćena ljubav je bolna, ali to ne znači da nećeš naći ljubav na drugome mestu.

U međuvremenu, okreni se stvarima koje te ispunjavaju, razmazi sebe, provedi više vremena sa prijateljima ili pronađi hobi koji će te okupirati. Osoba zbog koje patiš sigurno nije jedina osoba na svetu, a iskustvo koje si doživeo/la naučiće te da prihvataš odbacivanje. Ukoliko, ipak, ne možeš da se pomiriš sa idejom da ti ljubav nije uzvraćena, trebalo bi da potražiš pomoć psihologa.

U svakom slučaju, naš sigurni CHAT ti je dostupan svakog dana od 18-22h za razgovor na ovu ili bilo koju drugu temu koja ti je važna.

Podeli:

Izađi