Prijateljstvo

19 Oct 2023

Prijateljstvo je značajan odnos u životu svake osobe. Sa prijateljima se radujemo kada nam se dešavaju lepe stvari, a kada nam se dogode teške situacije prijatelji su tu za nas i pružaju nam podršku. Prijateljima verujemo i stalo nam je do njih.

Biti prijatelj sa nekim ne znači da ne smeš nikada da se posvađaš sa njim, ne znači da svađe ne bi trebalo da postoje u vašem odnosu. Neslaganje može biti i znak zdravog odnosa, pogotovu ako se ono dešava uz poštovanje druge osobe.

Važno je da kada se raspravljaš, da to radiš na način koji je fer. U dobrim raspravama obe strane mogu da kažu svoje mišljenje, a da pritom nisu ismevani od strane druge osobe zbog onoga što govore i ne dobijaju nikakve uvrede.

Kako da se raspravljamo na dobar način?

Razmisli malo sam/a sa sobom o tome da li je svađa vredna da se prijateljstvo izgubi. Ukoliko nije, evo nekih načina koji mogu da pomognu da se pomirite:

Ljubomora

Ljubomora je osećanje koje se obično dešava kada se upoređujemo sa nekim drugim, kao i onda kada želimo nešto što drugi ima. Normalno je da upoređuješ sebe sa svojim prijateljima, a ponekada to može da izazove osećanje ljubomore.

Možeš da osetiš ljubomoru prema svom prijatelju u odnosu na:

Nije retkost da prijatelji budu ljubomorni jedni na druge. Ponekad se ta ljubomora i ne primećuje. Osećati ljubomoru je OK – ono što je važno jeste kako se nosiš sa ovim osećanjem. Često razlog ljubomore leži u tome što osećamo da nismo dovoljno dobri. A kada se poredimo sa drugima, to može da utiče da se osećamo još nesigurnije u sebe. Važno je da budemo svesni osećanja ljubomore i ne dozvolimo da ono utiče negativno na naš odnos sa prijateljem.

Ako imaš lošu sliku o sebi evo nekih sugestija:

Ako ti je potreban neko sa kim možeš da razgovaraš o ovoj temi, možeš pozvati Dečiju liniju na 116 111 ili nam pisati putem chata.

Osećanje odbačenosti u prijateljskim odnosima

Ponekad može da se desi da osetimo osećanje odbačenosti u prijateljstvu. To može da se dogodi iz različitih razloga. Na primer, česte su situacije da mislimo kako neko drugi, drugi prijatelj ili osoba sa kojom je naš prijatelj u vezi, stoji između našeg prijateljstva. A to utiče na razvoj osećanja odbačenosti ili isključenosti.

Možda se brineš da gubiš svog bliskog prijatelja ili da druga osoba utiče loše na vaš odnos. U tim situacijama možeš da osetiš i neprijatna osećanja kao što su tugu, ljutnja, usamljenost, zabrinutost.

Ponekad ova osećanja mogu da budu jaka. Ako je to slučaj kod tebe, ovo su neki od načina kako možeš da se bolje nosiš sa njima:

Ako ti je potrebna podrška u vezi osećanja odbačenosti možeš nas pozvati na broj 116111 ili nam pisati putem chat-a svakog dana od 18 do 22h.

Podeli:

Izađi