Emocije

25 Nov 2023

Emocije su tu da nam pomognu, kako prijatne tako i neprijatne.

Emocije nam pomažu da se prilagodimo nekoj situaciji. Kada se nalazimo u nekoj situaciji koju procenjujemo kao pozitivnu ili lepu, osećamo sreću, uzbuđenje, ponos. A kada nešto nije u redu, možemo osećati strah, zabrinutost, ljutnju.

Ponekad ne znamo kako da kažemo kako se osećamo ili se brinemo kako će drugi da reaguju kada im pokažemo svoja osećanja. Možda ti je neprijatno da o osećanjima govoriš ili misliš da određene osobe treba unapred da znaju kako se ti osećaš u nekoj situaciji.

Zašto je korisno da razgovaraš o svojim osećanjima?

Upoznaj svoja osećanja

Kada znamo kako se osećamo, onda nam je i lakše da o osećanjima razgovaramo

Razmisli o nekom događaju koji je za tebe važan, kako si se osećao/la povodom toga? Pokušaj da daš ime tom osećanju. Možda osećaš neka od ovih osećanja: sreću, tugu, ljutnju, zabrinutost, zbunjenost, nervozu, strah, ljubomoru? Važno je da upoznaš svoja osećanja. Da bi upoznao svoja osećanja, možeš postaviti sebi neka od ovih pitanja:

Razmisli šta se dogodilo, pa si onda osetio(la neko osećanje. Možda ne znaš zbog čega se osećaš tako kako se osećaš i to je u redu. Čak i u tom slučaju korisno je o tome razgovarati, Možeš reći da si tužan/na, ali da ne znaš zbog čega.

I zapamti.. Vežbanje pomaže. Što više pričaš o svojim osećanjima to će ti biti lakše.

Uvek se možeš obratiti nama ukoliko želiš da vežbaš razgovor o osećanjima, možeš nas pozvati na 116 111 ili nam se javiti putem chata.

Podeli:

Izađi