Nasilje u ljubavnom odnosu

30 Dec 2023

Nasilje u partnerskom odnosu se ne dešava samo odraslima. Neretko se dešava da mlade devojke trpe rodno zasnovano nasilje od strane svojih momaka. Kada govorimo o ovoj vrsti nasilja, reč je o dominantnoj poziciji momka u romantičnoj vezi. Takav odnos ostavlja značajne psihološke posledice, ukoliko se ne otkrije na vreme i odnos ne prekine rano u vezi.

Neki od znakova da nešto nije u redu u vezi mogu biti:

Ako se događa nešto od navedenih situacija, važno je da razmotriš šta se zapravo dešava?

Ovo su neki od znakova koji ukazuju na nasilje u odnosu:

Postoje različite vrste nasilja u partnerskom odnosu (emocionalno, fizičko, seksualno, verbalno, izolacija..).

Važno nam je da znaš da ne postoji neki klasičan profil žrtve nasilja, svaka mlada devojka može da se nađe u situaciji nasilja u partnerskom odnosu. Zbog toga je važno da prepoznamo neke znake koji ukazuju na nasilje i podržimo sebe tako što ćemo tražiti podršku i pomoć od drugih.

Jako je značajno da brinemo o sebi, da razumemo da svako od nas zaslužuje da se prema sebi (i drugi prema nama) ophodi s ljubavlju i razumevanjem. Kada se prema drugima odnosimo s poštovanjem, razumevanjem i ljubaznošću, kada prihvatamo tuđe granice, onda nam je lakše i da prepoznamo kada se neko ne ophodi prema nama na način na koji zaslužujemo.

Postoje neka razmišljanja o ljubavi, kao što su „U ljubavi treba da se pati/trpi“ ili „Ljubomora hrani ljubav“. Takva razmišljanja nisu dobra. Zdrav odnos treba da bude zasnovan na ljubavi, poštovanju i razumevanju.

Ako smatraš da trpiš nasilje od strane svog partnera, potraži pomoć. Razgovaraj sa svojim roditeljima ili drugim odraslim osobama od poverenja, kako bi te zaštitili i pomogli ti da izađeš iz tog odnosa.

Ako ti je potreban razgovor o ovoj temi sa nekim, možeš se javiti nama na broj 116 111 ili nam pisati putem chata.

Takođe na raspolaganju ti je savetodavni telefon koji je namenjen osobama koje trpe nasilje, anoniman je i poverljiv. Dostupan je 24h na broj 0800 222 003.

Nisi odgovorna za ponašanje druge osobe. Odgovornost za nasilje je na osobi koja vrši nasilje, ne na osobi koja je trpi.

Podeli:

Izađi